Het perfecte plaatje…..

“De jeugd van tegenwoordig zit alleen nog maar op dat scherm”. Een uitspraak die ik vaak hoor van mijn buurman, een man van eind in de zeventig. Wat de buurman eigenlijk zegt is dat het leven van de jongere generatie zich voor een groot gedeelte online afspeelt. Heeft hij hier een punt? Ik denk van wel. De tijd is altijd aan verandering onderhevig en hoe en waar ons “openbare” leven zich afspeelt is daar dan ook een onderdeel van. Is dit erg? Natuurlijk niet.

Social-media, influencers, je leven realtime delen en rolmodellen via het wereldwijde web hebben is een wezenlijk onderdeel geworden van ons leven. De wereld binnen handbereik op 6 inch. Handig? Zeker. Schuilen er gevaren? Ook zeker.

Naast alle voordelen die ons sociale leven online weet op te leveren schuilen er ook gevaren. Wie is er niet bekend met de voorbeelden van sexting? Of wat te denken aan influencers die je laten geloven in het ideale uiterlijk, leven en omgangsnormen. Nee, het is niet doorsnee dat je een dure BWM bezit of dat je acht keer per jaar richting Ibiza kan vertrekken. Via social-media weet de hele wereld hoe de wereld er idealiter, en volgens een aantal personen, uit zou moeten zien. De werkelijkheid is iets anders dan dat perfecte plaatje.

Om leren gaan met de digitale mogelijkheden, social-media, geld en de offline wereld. Het zijn zo maar voorbeelden die net zo belangrijk zijn als vragen; wat is de hoofdstad van Frankrijk of hoeveel is vier keer acht.

Life-skills zou een vak moeten zijn waarin de echte praktijk ter sprake komt. Veenendaal moet voorloper worden met het introduceren van dit vak.

Het perfecte plaatje bestaat immers niet….

 

Daniel van Binsbergen – Lijsttrekker JouwVeenendaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordt nu lid in 2 simpelen stappen!